artbreak-hotel.com Undersiden
"Slaktingens estetikk"

Dagens Næringsliv

I et iskaldt slakteri fra 1700-tallet henger kunstneren Kenneth Nygård opp sine nyeste bilder. Han har malt sine inntrykk fra en krig. Utstillingen har fått navnet:

Mannen Med Ljåen

Laboratorium, står det skrevet over inngangen, og derfra går en steintrapp ned til noen iskalde hvite kjellersaler med buede tak, og fra takene henger slakterkroker med skranglende benpiper, uroer fra vår egen tid. 19 oljemalerier henges opp, de fleste er malt det siste halvannet året, noen laget like etter at krigen startet i Jugoslavia.

- Dersom det er et budskap i bildene, er det at folk sjekker sin egen sjel, rydder opp hjemme hos seg selv. Maleriene er rester av en ryddeprosess, sier trønderkunstneren. Hans forrige utstilling, for litt over ett år siden, var rolige meditative bilder preget av selvfornøydhet.

- Det har ikke skjedd noe radikalt med meg siden den gang, bortsett fra at kemneren er ute etter meg, men jeg har aldri likt ufarlige bilder. Det er ikke flinkheten jeg er opptatt av lenger, sier han.

Et av bildene forstiller menneskekropper festet på påler, halvparten av kjøttet er sprengt bort, fugleskremsler. Dessverre smalt bomben av på feil sted, og tittelen på bildet ble "En kirurgisk brøler."

Krig er slagg. Store og små kriger er slagg av uoppgjort bevissthet, eller slagg av uoppgjort underbevissthet, mener Kenneth Nygård: - Foreldre og barn, en familie, venner og bekjente er samlet til fest, de drikker - og de krangler. Så går vinter, vår og sommer, og så er høsten der og det er jakttid. Hagla står lagelig til. Først da ryddes det opp i uenighetene.

I bildet "Avtale" forhandler noen griser i et mørkt lokale. Hvor skal grensene trekkes, hvem skal ha eiendomsretten til knokkelhaugen?

- Mennesker er knyttet til jord, til støv, hva er det bøndene sier, "det herre e det æ som eie!" Når var det de fikk tildelt den forbannede jorda? Amerika ble okkupert og indianere massakrert, og i ettertid er okkupantene blitt globalt politi. Jeg tar ikke parti i mine bilder, men jeg har et standpunkt, og det er ikke-vold, sier Nygård.

I maleriet "Himmelkrigen" viser han slagg fra en kollektiv underbevissthet. En sjørøverskute flyter rundt i en sjø av mytiske figurer. Napoleon, indianere, pyramider, Jesus på korset, flosshatten, astronauten. Nygård tror det er mange som ikke vil se bilder fra krigen fordi de sitter med en følelse av at dette er bilder man ikke bør se, en følelse av å være gribb, en følelse man døyver med en... døyver med en elg! Et ufarlig bilde.

Bondeviks bilde. Kenneth Nygård har allerede solgt noen av sine krigsbilder, men maleriet av Mannen med ljåen som marsjerer, under tittelen "Som man stiger frem", har han lagt av til statsminister Kjell Magne Bondevik: - Kjell Magne hadde en guttedrøm om å spille stortromme, så gjør han det på jazzfestival i tre fjerdedels takt, det er ikke militært engang! Vi har en statsminister som er i ferd med å bli Burger King, ler han.

Nygård tror ikke Jesus vil tenne en sigar, dele en flaske rødvin og rope "hello boys" dersom Kjell Magne kommer på besøk. Først må han iallfall bevise sin styrke ved å stoppe salget av Pingvinraketter til Tyrkia og fjerne billettselgerne utenfor Nidarosdomen, tror Nygård.

Utstillingen åpnet igår kveld i slakterkjelleren under Vitensenteret, og den skal henge så lenge det er liv i uroene oppunder taket.

I kunstgallerier hvor politikere og kunstnere burde kollidert, har man dessverre endt opp med at folk hysjer på hverandre, sier Kenneth Nygård.

ÅGE WINGE

TOM E. ØSTHUUS (foto)  

 artbreak-hotel.com Undersiden